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Re: case 194025, Trans World Airlines, I ~ c .  
(TWA) Retirement Plan for Employees (the Plan) 

The Appeals Board reviewed your appeal of PBGC's February 27, 
2004 determination of your PBGC benefit. For the reasons stated 
below, the Board decided we must deny your appeal. 

Determination and Appeal 

PBGC determined that you were entitled to a PBGC benefit of 
$1,108.49 per month, which included: 

9 $852.81 per month from the Ozark Air Lines, Inc. (Ozark) 
Retirement Plan for Aircraft Mechanics Fraternal Association 
Employees (the Ozark Plan) starting on March 1, 2014 payable 
as a Five-Year Certain and Continuous Annuity; 

> $55.08 per month from the TWA Retirement Plan for Mechanics 
and Related Employees, Dining Service Employees and Passenger 
Service Employees (the Mechanics Plan) starting on March 1, 
2014 payable as a Straight Life Annuity (SLA);  and 

9 $200.60 per month from the TWA Retirement Plan for Non- 
Contract Employees (the Non-Contract Plan) starting on 
March 1, 2011) payable as an SLA. 

PBGC included Benefit Statements showing data used to 
calculate your benefits and also showing that PBGC accepted TWA'S 
and Ozark's calculations of your monthly accrued benefits. The 
Benefit Statements also indicate monthly benefit amounts that would 
be payable to you at your earliest retirement date. 

PBGC's records show that you elected to start receiving your 
benefit under the Plan effective March 1, 2004 payable as a Joint 
and 100% Survivor Annuity, which provides a monthly benefit for 
your lifetime and should you die first, your eligible spouse would 
receive the same monthly amount for her remaining lifetime. The 
records show that you are receiving a total monthly benefit of 



$524.30 ($384.35 under the Ozark Plan; $24.00 under the Mechanics 
Plan, and $115.95 under the Non-Contract Plan). 

Your February 28, 2004 e-mail said that your accrued benefit 
amounts appeared to be correct but that you disagreed with the 
early retirement reduction factor of 50% that PBGC used to 
calculate your benefits. 

PBGC responded in an April 5, 2004 letter, stating that: 

". . . Pursuant to Section 4022.4 of PBGC's regulations, entitlement to a benefit is based on 
the provisions of the plan and the participant's eligibility to receive pension benefits as of the 
 ate of Plan ~ermination (DOPT). 

- 

When your plan terminated on 01/01/2001. you had attained 51 years of age. Once the plan 
terminates, it is inactive and participants do not earn additional benefits under the plan. This 
means that participants cannot grow into an unreduced benefit as they get older even if they 
continue to be employed by the prior plan sponsor. As stated in the preceding paragraph, 
the PBGC pays benefits based on a participant's eligibility to receive them when the plan 
terminates. . . ." 

Your April 30, 2004 e-mail appeal claimed that: 

". . . Nowhere in our plan or PBGC regulations do you have carte blanche to group me with 
employees who terminate their employment before DOPT and appropriate my early 
retirement benefit under Article 4.4(a). Article 4.4(a), where you calculated my benefit, 
specifically pertains to employees who terminate (quit, resign. end, break off, discontinue) 
their employment after at least five years of service undertheirown volition and are therefore 
guaranteed a deferred vested retirement. ... " 

Discussion 

1. Background 

PBGC provides pension insurance in accordance with the 
Employee Retirement Income Security Act of 1974, as amended 
(ERISA). If a plan sponsor is unable to support its plan, 
PBGC becomes trustee of the plan and pays pension benefits as 
defined in the plan subject to limitations and requirements set by 
Congress under ERISA. 

Records available to the Appeals Board reveal that the Ozark 
Plan merged into the Mechanics Plan after TWA purchased Ozark Air 
Lines in 1986, and that the Mechanics Plan and the Non-Contract 
Plan merged into the TWA Retirement Plan for Employees (the Plan) 
in 1988. PBGC records show that the Plan terminated on January 1, 
2001 and that PBGC became the Plan's trustee on January 2, 2001. 
The records also indicate that you were actively employed by TWA 



when the Plan terminated. 

When the Plan terminated, it did not have sufficient assets to 
provide all Plan benefits. Therefore, the provisions of the Plan, 
the provisions of ERISA, and PBGC's regulations determine your 
benefit entitlement. 

Section 4022(a) of ERISA provides that, subject to certain 
limitations, PBGC will guarantee the payment of all nonforfeitable 
benefits under a covered plan that terminates. ERISA § 4001(a) ( 8 )  
defines a "nonforfeitable benefit" as " .  . . a benefit for which a 
participant has satisfied the conditions for entitlement under the 
plan or the requirements of [ERISA] . I' . 

PBGC regulations make it clear that a guaranteed benefit must 
be nonforfeitable on the participant's employment termination date 
or on the plan's termination date, whichever date is ear l i e r .  
Specifically, 2 9  Code of Federal Regulations 4022.4 provides as 
follows : 

"5 4022.4 Entitlement to a benefit 

(a) A participant or his surviving beneficiary is entitled to  a benefit if under the 
provisions of a plan: 

(1) The benefit was in pay status on the date of the termination of the plan. 

(2) A benefit payable at normal retirement age is an optional form of payment to the 
benefit othemise payable at such age and the participant elected the benefit 
before the termination date of the plan. 

(3) Except for a benefit described in paragraph (a)(2) of this section, before the 
termination date (or on or before the termination date, in  the case of a 
requirement that a participant attain a particular age. eam a particular 
amount of service, become disabled, or die) the participant had satisfied the 
conditions of the plan necessary to  establish the right to receive the benefit 
prior to such date (prior to  or on such date, in the case of a requirement that a 
participant attain a particular age, earn a particular amount of service, become 
disabled, or die) other than application for the benefit, satisfaction of a waiting 
period described in the plan, or retirement; or 

(4) Absent an election by the participant, the benefit would be payable upon 
retirement. . . . " (Boldface added.) 

2. Your Ozark Plan Benefit 

Ozark Plan section 4.3 (see page 1 of Enclosure 1) 
specifically provides: 



"Special Early Retirement: Any Member who is terminating employment with the Company 
after attainina his 55Ih birthdav and fulfills the reauirernents of the 'Rule of 85' ... shall 
receive monthTy retirement benefk commencing at an Early Retirement Date which shall be 
the first day of the month coincident with or subsequent to such Member's date of 
termination of employment." 
(Boldface added. ) 

Because you had not yet attained age 55 as of January 1, 2001, 
you could not have terminated employment at that time with 
eligibility for Special Early Retirement under Ozark Plan 
section 4.3. Thus, you did not satisfy the Ozark Plan's conditions 
for entitlement to Special Early Retirement under Ozark Plan 
section 4.3 on or before the termination date. So, ERISA and PBGC 
regulations do not allow PBGC to guarantee a Special Early 
Retirement benefit under Ozark Plan section 4.3 for you. 

Please note that the Appeals Board is without authority to 
change the provisions of the Plan, ERISA, or PBGC regulations. 

Instead of being entitled to a Special Early Retirement 
benefit under Ozark Plan section 4.3, you are entitled to "a vested 
Monthly retirement benefit" under Ozark Plan section 8.1 (see 
Enclosure 2) . Section 8.1 states that your "vested Monthly 
retirement benefitN is payable "beginning on (your) Normal 
Retirement Date or an Early Retirement Date, determined in 
accordance with Section 4.1 or 4.4." So, because you elected to 
start receiving your benefit on an Early Retirement Date, PBGC 
calculated your benefit in accordance with section 4.4. 

Ozark Plan section 4.4 (see page 2 of Enclosure 1) states that 
your benefit must be "reduced by 5/12 of 1% for each month by which 
(your) Early Retirement Date precedes (your) Normal Retirement 
Date." Ozark Plan section 4.1 (see page 1 of Enclosure 1) defines 
your Normal Retirement Date as "the first day of the month 
coinciding with or next following (your) 65th birthday." SO, 
because there are 120 months between your Actual Retirement Date 
(March 1, 2004) and your Normal Retirement Date (March 1, 2014), 
the Ozark Plan requires a reduction of 50% (120 x 5/12 x 1%) for 
early commencement. The Appeals Board is without authority to 
change the provisions of the Ozark Plan with respect to this 
required reduction. 

3. Your Mechanics Plan Benefit 

Mechanics Plan section 4.2 (a) (see page 1 of Enclosure 3 )  
specifically provides: 



"Eligibility: AParticipant shall be eligible to receive an early retirement benefit underthe Plan 
. . . upon termination of his employment because of his retirement after he has attained 
his fifty-fifth birthday and . . . after he has at least ten Years of Service." 
(Boldface added.) 

Because you had not yet attained age 55 as of January 1, 2001, 
you could not have terminated your employment at that time with 
eligibility for early retirement under Mechanics Plan section 4.2. 
Thus, you did not satisfy the Mechanics Plan's conditions for 
entitlement to early retirement from active service under Mechanics 
Plan section 4.2 on or before the termination date. So, ERISA and 
PBGC regulations do not allow PBGC to guarantee an early retirement 
benefit under Mechanics Plan section 4.2 for you. 

Instead of being entitled to an early retirement benefit under 
Mechanics Plan section 4.2, you are entitled to a deferred vested 
benefit under Mechanics Plan section 4.4 (see Enclosure 4) because 
you had more than five years of vesting service when the Plan 
terminated on January 1, 2001. Section 4.4 (a) (2) shows that you 
are entitled to start receiving your deferred vested benefit before 
age 65, but that the monthly amount is reduced by 5% for each year 
that your age at benefit commencement is less than 65. 

So, because you elected to start receiving your benefit at age 
55, Mechanics Plan section 4.4(a) (2) requires a reduction of 50% 
(10 x 5%) for early commencement. The Appeals Board is without 
authority to change the provisions of the Mechanics Plan with 
respect to this required reduction. 

4. Your Non-Contract Plan Benefit 

Unlike the Ozark Plan and the Mechanics Plan, the Non-Contract 
Plan did not provide special early retirement benefits for 
participants who continued in active service under the Non-Contract 
Plan until age 55. Thus, even though Non-Contract Plan section 3.1 
states that the Normal Retirement Age is the 65th birthday, Non- 
Contract Plan section 5.1 states that any vested Member is entitled 
to a benefit in accordance with the provisions of Article 4 and 
Article 4 provides for a benefit that is unreduced at age 62. 

Non-Contract Plan section 4.3 (see Enclosure 5) specifically 
provides : 

"Retirement Income at Earlv or Disability Retirement Date. A Member who retires after 
January 1. 1984 on an Early Retirement Date or a Disability Retirement Date or whose 
Service otherwise terminates on or after December 31,1983 may, at his election, receive 
the benefit provided under subsection (a) or (b) below. . ." 
(Boldface added. ) 



Thus, because you were fully vested in your accrued benefit as 
of January 1, 2001 under Non-Contract Plan section 5.1 (see 
Enclosure 6), you are entitled to a benefit calculated in 
accordance with Non-Contract Plan section 4.3 after attainment of 
age 55. Because you chose to start receiving your benefit before 
age 62, PBGC reduced your Non-Contract Plan benefit by 35% (84 x 
5/12 x 1%) for early commencement. Your appeal did not challenge 
your early commencement adjustment factor under the iion-Contract 
Plan. 

5. Your Guaranteed Benefit versus Your Plan Benefit 

A benefit of $55.08 per month starting before age 65 is more 
valuable than a benefit of $55.08 per month starting at age 65. 
The additional value is commonly called an early retirement 
subsidy. Mechanics Plan section 4.2 provides for such an early 
retirement subsidy, as do Ozark Plan section 4.3 and Non-Contract 
Plan section 4.3. As explained above, PBGC guarantees only those 
subsidies for which participants had satisfied the age-and-service 
eligibility requirements on or before the Plan's termination date. 

As you noted in your appeal, the Mechanics Plan does not refer 
to a Plan termination date when stating the requirements for early 
retirement under Mechanics Plan section 4.2. Instead, Article 10 
of the Mechanics Plan explains what happens upon termination of the 
Mechanics Plan. See Enclosure 7. Mechanics Plan section 10.2 
states that upon "termination, the Plan assets shall be allocated 
in accordance with Section 4044 of ERISA and applicable regulations 
thereunder to provide benefits to Participants and their 
beneficiaries . . . 

PBGC could pay you a benefit under ERISA § 4044 or 
ERISA 5 4022(c) in addition to your guaranteed benefit if you 
earned an early retirement subsidy through employment with TWA 
after the Plan's termination date and if the allocation of the 
Plan's assets or the Plan's § 4022(c) amount resulted in benefits 
payable by PBGC in Category 6. Enclosure 8, which is a standard 
PBGC information sheet, describes the ERISA-mandated priority 
categories that PBGC uses to allocate a plan's assets and § 4022(c) 
amount. 

Our review of PBGC'S actuarial valuation reveals that the 
Plan's assets and § 4022(c) amount were sufficient to pay for only 
a portion of the Plan's benefits in Category 5, and thus, there was 
no Plan money left over to pay for benefits in Category 6. So, 
regardless of whether you terminated employment while TWA was still 
a going concern, there is not sufficient Plan money to pay you any 



portion of the subsidy you may have earned after the Plan 
terminated. 

With respect to your suggestion that you "can grow into an 
unreduced (from 50% to 100% benefit) by 5% per year until age 65 
(age 62 under the TWA non-contract Plan)," the difference lies in 
PBGC's specialized use of the words "grow into." According to PBGC 
usage, one can sometimes "grow into" a subsidized early retirement 
benefit by meeting the minimum qualification requirements for that 
type of benefit based on service after a plan's termination date. 
In your case, you could not "grow into" a subsidized early 
retirement benefit under the Plan mainly because there was 
insufficient Plan money to pay for such a subsidy. In other words, 
even if you did "grow into" eligibility based on post-Plan 
termination service with TWA past your 55th birthday, you would not 
receive any additional benefit from PBGC because there is no Plan 
money to pay for the subsidy that that eligibility would entail. 

As your appeal stated, you could have waited until age 65 
before receiving your benefit and your benefit would have been 
unreduced for early commencement. Waiting until age 65 before 
receiving your benefit is not the same as "growing into" an 
unreduced benefit because no subsidy is gained by doing so. That 
is, whether you elect to receive your benefit starting at age 55 or 
at age 65 makes little difference because the benefit payable at 
age 55 under Mechanics Plan section 4.4 is generally the actuarial 
equivalent of the benefit that would be payable if you waited until 
age 65 to start receiving your benefit. 

Decision 

Applying Plan provisions, the law and PBGC's rules to the 
facts in this case, the Appeals Board must deny your appeal. This 
decision is the agency's final action regarding your appeal. You 
may, if you wish, seek court review of this decision. 

If you need more information about your benefit, please call 
PBGC's Customer Service Center at 1-800-400-7242. 

Sincerely, 

Michel Louis 
Appeals Board Member 

Enclosures (8) 




