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REFERENCE: 

 [*1]  4021(a) Plans Covered.  Requirements of Coverage

4041(a) Termination by Plan Administrator.  Filing of Notice of Intent to Terminate 

OPINION: 

 This letter is in response to your inquiry of January 3, 1975.  In your letter you asked whether Section 4041 of the

Employee Retirement Income Security Act of 1974 (hereinafter the "Act") which requires notification to this Corporation

in the event a plan proposes to terminate, applies to plans excluded under Section 4021(b) of the Act. 

Section 4041(a) makes no reference to plans specifically covered under Section 4021.  In addition, Section 4021

does not state that plans covered under that section are subject to Section 4041 of the Act.  Read liternally, Section 4041

grants this Corporation the authority to require termination notices from plans whether or not they are covered under

Section 4021.  The Corporation, however, does not read the statute literally.  In its view only plans covered under Section

4021 must comply with the notice of termination procedure in Section 4041. 

In the situation mentioned in your letter, where a plan clearly falls within Section 4021(b)(1) and is therefore not

a plan covered under Section 4021(a), the plan would [*2]  not be subject to the notice of termination requirement of

Section 4041 of the Act. 

I hope this answers your question. 

Steven E. Schanes 

Acting Executive Director 
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