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REFERENCE: 

 [*1]  4044(c) Allocation of Assets.  Apportionment of Asset Gains & Losses Between Plan & PBGC 

OPINION: 

 In your letter dated November 6, 1975, you have asked for our interpretation of Section 4044(c) of the Employee

Retirement Income Security Act of 1974. 

In reading Section 4044(c), three important questions arise.  First, the statute does not make plain whether increases

and decreases are to allocated between the PB GC and the plan in a period beginning on the date the p lan is terminated

and ending upon the final distribution of the plan assets.  Second, the statute does not make plain whether, if a trustee

is appointed, increases and decreases in the value of plan assets are to be allocated from the date of appointment of the

trustee until the date when the plan assets are finally distributed, or only until the date on which the plan is terminated.

The third question that arises is whether the Section applies to sufficient plans, i.e., plans whose assets are determined

to be sufficient on the date of termination to discharge when due all the obligations of the plan which are guaranteed

under Title IV. 

Viewing the language of Section 4044(c) in light of other relevant provisions of Title  [*2]  IV and the policies

underlying that portion of the Act, we have answered these  questions as follows: 

(1) Where a trustee is appointed prior to the date of termination of a plan, increases and decreases in the value of

the plan's assets occurring during the period between the date of the trustee appointment and the date of plan termination

should be allocated between the p lan and  the Corporation in the manner determined by the court (in the case of a court-

appointed  trustee) or as agreed upon by the Corporation and the plan administrator in any other case. 

(2) Where an insufficient plan is terminated, any increases or decreases in the value of the assets of the plan

occurring after the date on which the plan is terminated should be cred ited to, or suffered  by, the Corporation. 

(3) Where a  sufficient plan is terminated, but no trustee is appointed, increases or decreases in the value of plan

assets during the period between the date of termination and the final distribution of plan assets during the peirod

between the date of termination and the final distribution of p lan assets should  be allocated to the plan alone. 

(4) Where a  plan is sufficient but a trustee is appointed, the  [*3]  increases or decreases in the value of the plan

assets should be allocated equitably in the manner determined by the court (in the case of a court-appointed trustee) or

as agreed upon by the Corporation and the plan administrator in any other case. 

As we read the statute, this last rule is applicable whether or not the plan terminates during the period of the trustee

administration. 

I trust this answers your inquiry. 

George B . Driesen 

Deputy General Counsel 
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