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REFERENCE: 

 [*1]  4006 Premium Rates 

OPINION: 

 This is in response to your letter of December 2, 1975, asking whether an annuitant is a plan participant for purposes

of Title IV of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (hereinafter "Act"), where Treasury Regulation

§  1.401-4(c)(2) requires the plan to recover a portion of the value of the retiree's annuity under the circumstances set

out in the Regulation. 

It is our opinion that such a retiree is a plan * * * participant for purposes of Title IV of the Act so long as the

conditions set out in subdivision (ii) of the Regulation may become applicable.  As you correctly noted in your letter,

our regulation defines a participant in pertinent part as "a retiree . . . for whom a fully paid-up immediate or deferred

annuity has been purchased . . . if the plan retains a participating interest in the annuity policy." Premium Payment

Regulation, 29 C.F.R. §  2602.2, 40 Fed. Reg. 57458 (Dec. 19, 1975).  The plan's contingent right to recover a portion

of the value of the retiree's annuity is such a participating interest. 

We hope that the above answers your question.  Should you have additional questions, please feel free to contact

us. 

George B . Driesen [*2]  

Deputy General Counsel 
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