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REFERENCE: 

 [*1]  4041(a) Termination by Plan Administrator.  Filing of Notice of Intent to T erminate

4041(b) Termination by Plan Administrator.  Notice of Sufficiency

4063(a) Liability of Substantial Employer for Withdrawal.  Notice of Withdrawal of Substantial Employer

4063(d) Liability of Substantial Employer for Withdrawal.  Partitioning of Plan 

OPINION: 

 This responds to your request for a determination by the Pension Benefit Guaranty Corporation (the "PBGC")

whether a distribution of certain employee contributions upon an employer withdrawal from the above-named p lan (the

"Plan") constitutes a violation of Title IV of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (the "Act").  29

U.S.C. § §  1301-1382 (Supp. V. 1975).  It is your position that a distribution of assets under the facts in this case does

not constitute a T itle IV violation. 

The Pertinent facts, as we understand them, are as follows.  The Plan is mainta ined by several participating

employers pursuant to collective  bargaining agreements.  Under the Plan, benefits are payable to participants without

regard to the withdrawal of their respective employer.  During * * *, several employers withdrew participation from the

Plan.  Because the  [*2]  affected employers are "substantial" employers within the meaning of §  4001(a)(1), 29 U.S.C.

§  1301(a)(1), the plan administrator filed notices with the PBGC in accordance with §  4063(a) of the Act.  29 U.S.C.

§  1363(a). 

Article * * * of the Plan provides for a return of all mandatoey employee contributions, plus interest, to employees

who leave covered service under the Plan.  You state that the plan administrator has not made such distributions to the

participants of the withdrawn employers because of the possible applicability of §  4041(a) which prohibits distributions

from a terminating plan before the issuance of a notice of sufficiency pursuant to §  4041(b) of the Act.  29 U.S.C. §

1341. 

 The provisions of §  4041 are app licable only to plans which have terminated or will terminate subject to Title IV

of the Act.  Under the facts and circumstances presented here, it appears no termination of the Plan is contemplated.

Moreover, the employer withdrawals do not constitute  terminations under T itle IV because no "spinoffs" of assets and

liabilities accompanied by a cessation of employer contributions have occurred.  Finally, based on the information that

has been furnished, the  [*3]  PBGC has no present basis for invoking §  4063(d) to partition this Plan and terminate the

portions attributable to these withdrawing employers. 

Based on the foregoing, we find that the provisions of §  4041 of the Act are not applicable to the instant employer

withdrawals from the Plan.  Consequently, the return of employee contributions pursuant to Article * * * of the Plan to

participants of the withdrawn employers does not constitute  a violation of §   4041(a). 

We hope this is of assistance. 

Henry Rose 

General Counsel 
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