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REFERENCE: 

4063 Liability of Substantial Employer for W ithdrawal 

OPINION: 

 This is in reference to your letter regarding the division of assets of the Employees' Retirement Plan of the * * * (the

"Plan").  You ask whether Section 4063 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 ("ERISA") applied

to that transaction and whether the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBGC") will require the posting of a bond

or the p lacing of funds in an escrow account pursuant to that section. 

As we understand the facts, the Plan was a tax-qualified defined benefit pension plan maintained by three unrelated

contributing employers.  You indicated that the assets constituting the Plan trust fund were split between those assets

attributable to benefits earned for service rendered to the * * * ("College"), one of the Plan sponsors, and those assets

attributable to benefits earned for services rendered to the * * * ("Center") and the * * * ("Foundation"), the other two

Plan sponsors.  After the division of Plan assets, there were two retirement plans in existence.  The terms of the plan

sponsored by the College are identical to those of the plan sponsored by the Center and the Foundation.  Both plans [*2]

are identical in substance to the Plan. 

You indicated also that on July 1, 1979, the date of the asset division, Plan assets were sufficient to pay all vested

accrued Plan benefits.  It is apparent from the actuarial reports you submitted to us that as of July 1, 1980 , the assets held

by each of the resulting plans were  sufficient to sa tisfy all vested accrued benefits attributable to the respective plans.

You stated that the Plan administrator has sought and received a favorable ruling from the Internal Revenue Service

regarding the division of Plan assets.  Finally, you informed us that plan participants in each of the resulting plans will

be entitled to receive a benefit after the division that is equal to or greater than the benefit to which the participants were

entitled before the division of assets.  It is thus apparent from these circumstances that the interests of P lan participants

are not in jeopardy. 

Since, as you have represented, on the date of the asset division, Plan assets were sufficient to pay all vested accrued

benefits and the assets of the resulting Plans continue to  be sufficient to satisfy all vested accrued benefits, the purposes

underlying ERISA Section [*3]  4063 - the protection of the  Plan and its participants - have been assured.  Therefore,

responding to your inquiry, no  escrow account or bond is required. 

We trust that this answers your inquiry. 

Henry Rose 

General Counsel 
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