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REFERENCE: 

[*1] 4204  Sale of Assets 

4206 Adjustment for Partial Withdrawal 

4211 W ithdrawal Liability 

OPINION: 

 This is in response to your request for an opinion regarding the calculation of withdrawal liability for a partial 

withdrawal where there has occurred a sale of assets which meets the requirements of section 4204 of the Multiemployer 

Pension Plan Amendments Act of 1980. 

Under the multiemployer provisions of ERISA, the initial responsibility for determining the amount of any such 

liability lies with the plan sponsor.  The Act further provides that any disputes between a plan sponsor and an employer 

on these issues are to be resolved by arbitration subject to review in the courts.  Thus the PBGC does not interject itself 

in this process by issuing an opinion on the application of the law to a particular transaction.  The PBGC will, of course, 

answer general interpretative questions regarding the  Act. 

Section 4204 of the Act provides that a complete or partial withdrawal under that section does not occur solely 

because, as a result of a bona fide, arm's-length sale of assets to an unrelated party, the seller ceases covered operations 

or ceases to have an obligation to contribute for such operations [*2]  if certain conditions are met.  Under this section, 

the seller remains contingently liable for "an amount equal to the payment that would have been due from the seller but 

for this section" if the purchaser withdraws from the plan before the last day of the fifth plan year beginning after the sale 

and fails to make any withdrawal liability payment when due.  Under section 4204(b)(1), the liability of the purchaser 

is to be determined as if the purchaser had been required to contribute to the plan in the year of the sale and the previous 

four years the amount the seller was required to contribute.  Thus, this subsection attributes to the purchaser the 

contribution history of the seller for the year of the sale and the four plan years preceding the sale. 

In the event that the sale of assets meeting the requirements of section 4204 constitutes the entire contribution 

obligation of the seller, the seller with not be liable for a withdrawal.  Thus, the seller receives, in effect, a complete 

credit for any withdrawal liability that would otherwise have been due.  However, if the sale under section 4204 is with 

respect to only a  portion of the operations for which the employer has an obligation [*3]  to contribute, the question is 

raised whether future liability calculations should take into account all the operations, including those sold under section 

4204, or whether there should be a credit for the sale in light of the purchaser's assumption of the contribution history 

for the so ld operations. 

After careful consideration, it is our view that credit should be given the seller for a section 4204 sale of a portion 

of its covered operations.  Absent such a credit, calculation of an employer's liability for a partial or complete withdrawal 

where assets have been sold under section 4204 would not reflect the purpose of section 4204.  That purpose is to avoid 

primary liability with respect to a sale of assets if the terms of section 4204 are met. 

Thus, if there is a later complete withdrawal, the calculations under section 4211 for computing withdrawal liability 

should reflect the fact that there is a transfer of contribution history pursuant to section 4204(b)(1) to  the purchaser of 

the sold operations and will be used to compute the purchaser's withdrawal liab ility if it should withdraw.  Similarly, if 

an employer should have a partial withdrawal under section 4205 the liability [*4]  calculations for the partial withdrawal, 

which are set forth in section 4206, should reflect appropriate adjustments in the section 4206(a)(2) fraction with respect 

to a section 4204 sale.  The calculations themselves, under section 4211 and section 4206, should reflect as nearly as 

possible Congress' intention that where liability may be assessed against a purchaser, it will not also be collected from 

the seller, giving the p lan double recovery for the  same contribution base upits. 

However, we call to your attention section 4212(c) of the Act, which provides that "[i]f a principal purpose of any 

transaction is to evade or avoid liability under this part, this part shall be applied (and liability should be determined and 



collected without regard to such transaction." 

I hope this letter has been of assistance.  If you have any further questions, please do not hesitate to contact me or 

* * *, of my staff, at 254-6476 . 

Henry Rose 

General Counsel 
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