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REFERENCE: 

 [*1]  4204 Sale of Assets 

OPINION: 

This responds to  your request for the PBGC's opinion concerning Section 4204 of ERISA.  Specifically you wish

to know whether a seller and a purchaser can retroactively bring a sale of assets within the coverage of Section 4204 by

posting an appropriate bond and by amending the  sales contract. 

Under Section 4204 a  complete or partial withdrawal does not occur as a result of a bona fide, arm's length sale of

assets to an unrelated party if (1) the purchaser has an obligation to contribute for substantially the same number of

contribution base units for which the seller had an obligation to contribute; (2) the purchaser provides a bond for 5 plan

years following the sale; and (3) the contract for the sale provides that the seller is secondarily liable to the plan if the

purchaser withdraws during those 5 plan years and fails to pay its liability. 

If an employer ceases to contribute to a plan as a result of a sale of assets that fails to meet the conditions described

above, then a withdrawal may occur.  Further, if the conditions are initially met, but there is a subsequent failure of

condition, then the plan find that a withdrawal has occured  as of the date of the [*2]  seller's cessation of contributions.

An example of when this may occur is when the purchaser fails to maintain a bond or escrow.  See PBGC Opinion Letter

83-8  (March 25, 1983). 

Thus, it is a plan's responsibility to determine whether a withdrawal has occurred, including whether the conditions

of Section 4204 are met.  Further, it is the PBGC's view that the plan has discretion in determining whether a condition

has been met in a timely fashion.  Of course any dispute concerning a plan's determination of the applicability of Section

4204 is subject to the dispute reso lution procedures contained in Sections 4219  and 4221  of ERISA. 

I hope this has been of assistance.  If you have further questions concerning this matter please contact * * * of my

office at the  above address or at (202) 254-4873. 

Edward R. Mackiewicz 

General Counsel 
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