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REFERENCE: 

 [*1]  4211  Withdrawal Liability 

OPINION: 

This responds to your request for the PBGC's opinion concerning section 4211 of ERISA as it relates to the

allocation of unfunded vested benefits in multiemployer pension plans to which employee contributions are made by

employees of some but not all of the contributing employers.  You state that your plan is such a plan, but that employees

of your employer do not make contributions.  The level of benefits is set in accordance with the negotiated level of

contributions from each source.  You wish to know whether such a pension plan may include employee contributions

in the allocation fractions determined pursuant to Sec tion 4211  in determining an employer's withdrawal liability.

Alternatively, you wish to know whether a portion of an employer's contributions may be deemed to be employee

contributions and therefore excluded  from the numerator of the employer's allocation fractions upon its withdrawal. 

As you note, vested benefits under a plan to which both employers and employees contribute will be supported by

both sources of income and, as in your case, may be based directly on these contribution levels.  In such cases if only

employer contributions are [*2]  counted in the allocation fractions, an employer whose employees make no contributions

may, upon withdrawal, be allocated a share of unfunded vested benefits which is greater than the share of an employer

whose employees earn identical benefits based on the same level of contributions part of which, however, is paid by its

employees.  You suggest that an equitable allocation can be achieved only if the statute is interpreted to allow appropriate

adjustments to the fractions. 

Section 4211 (b)(2)(E)(ii) defines the allocation fraction under the presumptive rule as a fraction -- 

(I) the numerator of which is the sum of the contributions required to be made under the plan by the employer for

the year in which such change arose and for the 4 preceding plan years, and 

(II) the denominator of which is the sum for the plan year in which such change arose and the 4 preceding plan years

of all contributions made by employers who had an obligation to contribute under the plan for the plan year in which such

change arose reduced by the contributions made in such years by employers who  had withdrawn from the plan in the year

in which the change arose. 

Substantially the same fraction is found  [*3]  in Sections 4211(b)(3)(B), (C)(2)(B)(ii), (C)(2)(C)(ii), (C)(3)(B), and

(C)(4)(D)(ii). 

Each of the above fractions is based on a ratio  of employer contributions.  The PBGC has previously addressed the

question of what constitutes an employer contribution for purposes of the denominators of the statutory allocation

fractions in its Interim Regulation on Allocating Unfunded Vested Benefits, 29 C.F.R. 2642.  In 29 C.F.R. §  2642.6(a)

"contributions made" and "total amount contributed" are described as "amounts considered contributed to  the plan for

purposes of section 412(b)(2)(A) of the Internal Revenue Code." The regulation further states that "[e]mployee

contributions, if any, should be excluded from the totals." 

In our view "contributions required to be made by the employer" for purposes of the numerator of the allocation

fractions are also exclusive of employee contributions.  However, whether amounts contributed by an employer may be

deemed employee contributions and thus excluded  would  depend on the facts and  circumstances of each case.  This

determination must be made in the  first instance by the Plan sponsor and is subject to the statute's dispute resolution

procedures.  Thus,  [*4]  it would be inappropriate for the PBGC to interject itself in this process by issuing an opinion

on the facts of your withdrawal.  The PBG C by this letter takes no position on whether amounts contributed by an

employer are ever excludable as employee contributions. 

I hope this has been helpful.  If you have further questions on this matter, please contact * * * of my staff at the

above address or at (202) 254-4873. 



Edward Thomas Veal 

Acting Director, Legal Department 
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