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REFERENCE: 

 [*1]  4022 Benefits Guaranteed 

OPINION: 

This is in response to your letter requesting an opinion of the Pension B enefit Guaranty Corporation ("PBGC") with

respect to the receipt of pension benefits from the referenced pension plan (the "Plan") by certain employees and former

employees of the A Division * * * of X Corporation * * * under the  circumstances described below. 

The facts, as we understand them, are as follows: filed for reorganization under Chapter 11 of the Bankruptcy Code

on November 25, 1985 .  During the few months after the filing in which X attempted to reorganize, it took steps to reject

collective bargaining agreements and pension plans covering employees at its * * * operations in * * *, * * *.  Eventually,

operations at * * * ceased.  Throughout the reorganization proceedings, though, X continued to operate * * * and

maintain the Plan that covered  employees of that division. 

On February 25, 1986, X's reorganization was * * * converted by order of the Bankruptcy Court to a Chapter 7

liquidation proceeding.  That order provided , inter alia, that the interim trustee was authorized to continue to  operate until

further order of the court those portions of X's business that [*2]  were still "in operation" as of February 25, 1986.  It

is our understanding that as of that date the only portion of X's business still "in operation" was A, and that the trustee

continued to operate thereafter until it was sold. 

In March, 1986, the PBGC commenced  proceedings in the Bankruptcy Court pursuant to Section 4042 of the

Employee Retirement Income Security Act of 1974, as amended ("ERISA"), 29 U .S.C. §  1342, to terminate the Plan.

On April 9, 1986, the Bankruptcy Court entered an order terminating the Plan, appointing the PBGC as statutory trustee,

and setting a termination date no earlier than February 25, 1986.  (The establishment of the actual date of termination

of the Plan under Section 4048 of ERISA, 29 U .S.C. §   1348, is an issue still before the Bankruptcy Court.) Since April

9, the PBGC has administered the Plan as a plan terminated under Title IV of ERISA. 

In July, 1986, pursuant to  an auction ordered by the  Bankruptcy Court, A was sold to the Y Corporation * * * * *

*.  As we understand it, the sale was of the assets of A only and no liabilities were assumed by the buyer.  Further, there

was no cessation of operations at A, and all former X employees at A on [*3]  the date of sale became Y employees (such

employees are hereinafter referred to as "workers").  Y has negotiated a collective bargaining agreement with Local of

* * * * * * (the "Union") that provides for a pension plan that appears to be identical in many relevant respects to the

Plan. 

You have noted that both before and after X's bankruptcy proceedings commenced, employees at A retired under

the early retirement provisions of the Plan (30-year retirement and 60/15 retirement, Sections 2.2 and 2.3 of the Plan).

Those individuals are currently receiving benefits guaranteed under Title IV of ERISA, 29 U.S.C. § §  1301-1461, from

the PBGC.  Certain of those individuals (hereinafter referred to as the "returnees") have been offered employment by

Y at the A facility.  You contend  that those returnees should continue to receive their guaranteed benefits from the PBGC

after they commence such employment with 

I have also been informed by the PBGC's Division of Case Processing that a number of the A workers have inquired

whether they may apply for and commence receiving benefits under the Plan while still employed by Y.  The PBGC

views the A workers' inquiries as involving the same issues [*4]  as your request concerning the returnees and therefore,

will address bo th situations in this letter. 

Among other things, you contend that the Plan participants' employment with Y should not affect receipt of benefits

"just as their accepting employment from any other employer would not affect their continued receipt of benefits." The

PBGC does not agree.  Retirement benefits are intended generally to provide retirement income for participants who are

no longer employed in the business operation under which such benefits accrue.  As one court has observed, "[i]nitially,

it would appear most unlikely that any employee would reasonably believe  that early re tirement benefits could commence



while he or she was still working at the same job even though a different employer had taken over salary obligations."

Esler v. Northrop  Corp., Case No. 20537-B (W .D. M o. Aug. 4, 1981) Slip Op. p. 5 . 

The PB GC does not find a clear indication in the Plan that retirement benefits are payable to eligible participants

who continue working in the business, albeit for a purchaser of the business.  Indeed, if a retiree is reemployed in the

business, retirement benefits are discontinued.  See, Section [*5]  6 of the Plan.  Absent a clear indication in the Plan that

retirement benefits become payable solely as a result of a formal change of ownership rather than loss of employment

in the transferred business, it is the PBGC's view that continued employment in the transferred business precludes the

participant from receipt of retirement benefits. 

The application of the foregoing interpretation effects a reasonable result and in addition produces uniform treatment

of participants in cases involving all business transfers.  For example, it seems clear that absent a specific plan provision

permitting receipt of retirement benefits while still working in the business, a change of ownership as a result of the sale

of the stock of the business is not an event that precipitates the payment of retirement benefits to participants who are

eligible for the same and continue working in the  business.  Had A been a subsidiary of X and had sold its stock to Y,

clearly former X employees now working under Y's control would not receive retirement benefits as a result of the

change of ownership.  Your position would place primary emphasis on the form of the transfer of ownership, i.e., a sale

of assets [*6]  vs. a sale of stock.  In our view, that emphasis is misp laced. 

While the foregoing is dispositive of the issue, we note that your other arguments in support of the position that the

returnees should continue to receive pension benefits from the Plan are either inapposite or not supported by the facts

or the law.  Those arguments also do not support the payment of benefits to the A workers.  First, you contend that for

labor law purposes,  Y should not be viewed as a successor employer.  You make that contention notwithstanding the

results of the sale  of A: a substantial continuity of the business operations at the same plant, using the same equipment,

the same workforce, the same type of jobs, and producing substantially the same products; and the assumption of the

bargaining obligation with the Union without any question concerning representation.  Regardless of what those facts

may give rise to  under labor law, though, we believe they would require a finding of successorship under Title IV of

ERISA.  Moreover, while Y did not assume the X collective bargaining agreement covering employees, the future

pension plan it negotiated with the Union appears to be identical in many respects [*7]  to, and so fully integrates with,

the Plan, at least insofar as the brief description attached to your letter reveals, that for purposes of the Plan, it would be

difficult not to find Y to be a successor.  Under its new pension plan, Y has assumed the responsibility for payment of

all non-guaranteed benefits under the Plan to A workers who stay employed with Y for at least five years or until they

reach age 62.  Thus, Y has agreed essentially to pay those participants' past service liabilities under the Plan not otherwise

payable by the PB GC: those were liabilities accrued by Plan participants while employed by X. 

Second, you argue that since the early retirement benefits received by the returnees are all actuarially reduced, the

PBGC would incur no additional cost in continuing the payment of guaranteed benefits while the returnees work for Y.

Also, as noted above, some A workers are asking whether they may receive 30-year retirement benefits while continuing

to work for Y.  As we understand them, the 30-year retirement benefits, which may be received prior to age 62, are not

subject to actuarial reduction.  Thus, there would be additional costs to the PBGC in continuing the payment [*8]  of such

benefits.  But, whether such benefits present an additional cost to the PB GC is irrelevant to the determination whether

returnees or A workers could receive retirement benefits from the Plan while employed by Y. 

Lastly, after the X bankruptcy was converted to a Chapter 7 liquidation and the Plan was rejected by "operation of

law", you contend that employees at A ceased accruing pension benefits under the Plan.  It is the position of the PBGC

that all accruals under a pension plan cease when the plan terminates under Title IV of ERISA.  Rejection of a pension

plan in a bankruptcy, whether by a debtor-in-possession or a Chapter 7 trustee, may alter the contractual obligations

under the plan, but does not alter the statutory obligations.  A pension plan continues as an ongoing plan, and active

participants continue to accrue benefits, until that plan is terminated or benefits are frozen in accordance with the

requirements of ERISA.  As you are well aware, the PBGC's contention that the Plan terminated under Title IV of ERISA

on February 25, 1986, has been contested by the Union, and that issue will be decided initially by the Bankruptcy Court.

Thus, the time when the accruals [*9]  under the Plan ceased cannot at present be determined.  Even assuming a Plan

termination date of February 25, 1986, though, we do not view the cessation of accruals or Y's purchase as affecting the

participants' entitlement to receive pension benefits where they continued working for Y . 

I hope this letter is of assistance.  If you have further questions on this matter, please contact Frank McCulloch of

my staff at the above address or at (202) 778-8821. 



Edward R. Mackiewicz 

General Counsel 
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