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REFERENCE: 

 [*1]  4044(d) Allocation of Assets.  Distribution of Residual Assets

Joint Implementation Guidelines 

OPINION: 

This responds to your request for the PBGC's opinion concerning the contemplated recovery by the * * * (the

"Employer") o f assets of the * * * Pension Plan (the "Plan") which exceed the present value of total accrued benefits.

The Employer seeks to recover the excess assets without terminating the Plan.  For the reasons discussed below, the

PBGC cannot approve the transaction as you describe it. 

The facts, as we understand them, are essentially as follows: The Plan has purchased for each participant a deferred

annuity (the "Annuities").  You represent that the Annuities will provide each participant with the full amount of his

accrued benefit, as of January 1, 1985.  The Employer will not terminate the Plan, but will allow it to continue in

existence.  The Plan will hold  the Annuities as assets while participants continue to vest and  accrue benefits.  You ask

whether completion of this transaction will allow the Employer to recover assets in excess of the present value of total

accrued benefits. 

Section 4044 of ERISA, which sets forth rules for the allocation of assets where there is a [*2]  termination of a

single employer defined benefit pension plan, is the sole provision in Title IV of ERISA which speaks to the issue of the

distribution of residual assets to an employer. 

Section 4044(d)(1) provides: 

Any residual assets of a single employer plan may be d istributed  to the employer if - 

(A) all liabilities of the plan to  participants and  their beneficiaries have been satisfied, 

(B) the distribution does not contravene any provision of law, and 

(C) the  plan provides for such a distribution in these circumstances. 

However, Section 4044 by its terms does not apply to the transaction as you describe it, which does not involve the

formal termination of the Plan.  The Employer cannot invoke the provisions of Title IV that permit asset distribution

merely by purchasing the Annuities without terminating the Plan. You state that the Employer has specifically decided

not to terminate the Plan in a "termination/reestablishment" transaction. 

The PBG C, in cooperation with the Department of Labor and the Internal Revenue Service, has issued asset

reversion guidelines (the "Guidelines") which apply to termination/reestablishment transactions.  The Guidelines address

various  [*3]  issues raised in connection with an employer's receipt of surplus assets following the termination of a

defined benefit plan.  It is the agencies' interpretation that an employer cannot invoke the termination and asset

distribution provisions of Title IV of ERISA merely by taking steps that, in form, appear to bring about a termination

of a plan, when, in substance, the transaction does not constitute  a full termination.  Accordingly, the Guidelines state

the agencies' determination that, among other things, the law requires that the benefits of participants in a terminated plan

following a so-called "termination/reestablishment be fully vested and annuitized. 

You may wish also to  consider the possible applicability to your proposed transaction of certain provisions of T itle

I of ERISA. 

Section 403(c)(1) provides: 

Except as provided  . . . under Section 4042 and  4044 (relating to termination of insured plans), the assets of a plan

shall never inure to the benefit of any employer and shall be held for the exclusive purposes of providing benefits to

participants in the plan and their beneficiaries and defraying reasonable expenses of administering the plan. 



Section 404(a)(1) provides:  [*4]  

Subject to sections 403(c) and (d), 4042, and 4044, a fiduciary shall discharge his duties with respect to a plan solely

in the interests of the participants and beneficiaries and - 

(A) for the exclusive purpose of: 

(i) providing benefits to participants and their beneficiaries. 

However, the conclusions set forth in this letter are limited to Title IV of ERISA only.  Any opinions as to the

acceptability of this type of arrangement under Title I of ERISA and the Internal Revenue Code must be obtained from

the Department of Labor and the Internal Revenue Service, respectively. 

I hope this is of assistance.  If you have further questions concerning this matter, please contact John Jacobs of my

staff at the above address or  at (202) 956-5023 . 

Edward R. Mackiewicz 

General Counsel 
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