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February 14, 1989 

REFERENCE: 

 [*1]  4201 Withdrawal Liability Established 

4203 Complete W ithdrawal 

4205 Partial Withdrawals 

4208(d) Reduction of Partial Withdrawal Liability.  Building & Construction Industry Exemption 

4212(a) Obligation to Contribute - Definitions 

4231 Mergers & Transfers Between M ultiemployer Plans 

4234(c) W ritten reciprocity agreements 

OPINION: 

We write in response to your request for opinions of the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBGC") regarding

the application of certain provisions of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 ("ERISA") to the adoption

of a reciprocity agreement by a multiemployer defined benefit pension plan. 

The reciprocity agreement in question is an agreement among several multiemployer pension plans maintained

pursuant to collective bargaining agreements involving locals of a single construction industry union.  Under the

agreement, upon the request of an employee covered by one of the participating plans (the employee's "home fund") who

is working temporarily in the jurisdiction of another participating plan (the "temporary fund"), the temporary fund must

transfer to the employee's home fund contributions "made on his behalf" to the temporary fund by the temporary

employer.  The home [*2]  fund must treat the transferred amounts "as the equivalent of Contributions" and grant the

employee vesting and benefit accrual credit for the hours worked  for the temporary employer.  The agreement also

contains the following provisions: 

For purposes of the Pension Benefit  Guaranty Corporation (PBGC), the Temporary Employee shall not be

considered a participant in the [Temporary] Fund if [contributions on the employee's behalf] are transferred to the

Temporary Employee's Home Fund. 

No Participating Fund shall be liable to any other Participating Fund for any sum whatsoever except to the extent

Contributions made on Temporary Employees are in fact collected. 

No employer shall be considered a contributing employer in any Participating Fund or Funds other than the Fund

or Funds to which he is bound to contribute pursuant to  the terms of a collective bargaining agreement which he has

signed or assented to . 

One of your questions is whether the requirements of section 4231  of ERISA apply to transfers under the reciprocity

agreement.  Section 4231 prescribes rules governing the transfer of assets and liabilities generally between defined

benefit multiemployer plans.  However, section [*3]  4234(c) of ERISA provides that --

[t]his part [part 2 of subtitle E of Title IV of ERISA, including section 4231] shall not apply to transfers of assets

pursuant to written reciprocity agreements, except to the extent provided in regulations prescribed by the corporation.

The PBG C has prescribed no regulations on this subject, and thus section 4231 is inapplicable to transfers of assets

(and any accompanying liab ilities) under any reciprocity agreement. 

Your other question is whether the adoption of the reciprocity agreement by a defined benefit multiemployer plan

makes that plan 's contributing employers potentially liable for withdrawal liability to other defined benefit multiemployer

plans participating in the agreement.  When an employer under the adopting plan hires a temporary employee from

another plan's jurisdiction, its contributions for that employee may be transferred to the employee's home fund under the

reciprocity agreement.  As you suggest, the employer might be considered to have an obligation to contribute to the home

fund (notwithstanding the language to the contrary in the reciprocity agreement) and thus might be subject to potential

withdrawal liability to the [*4]  home fund if such a contribution obligation ceased.  You ask for assurance that employers

contributing to one plan would not, because of the reciprocity agreement, be exposed to  possible withdrawal liability to



other participating plans. 

Under ERISA, the initial responsibility for determining whether a particular action constitutes a withdrawal from

a multiemployer plan, and the amount of any liability resulting therefrom, lies with the plan sponsor.  ERISA further

provides that any disputes between a plan sponsor and an employer on these issues are to be resolved first through

arbitration and then, if necessary, in the courts.  Thus it would be inappropriate for the PBGC to interject itself in such

a determination by issuing an opinion on the application of the law to a particular transaction.  However, the PBGC will

continue its practice of answering general interpretive  questions regarding Title IV of ERISA. 

The reciprocity agreement in issue here purports to provide, in the sections quoted above, that when an employer's

contributions for a temporary employee are transferred to a home fund, the employee is not a participant in the temporary

fund and the employer is not a contributing [*5]  employer in the home fund.  However, ERISA contains provisions

defining the terms "participant," "employer," and "obligation to contribute" that cannot be varied by agreement.  Thus,

while the provisions of the reciprocity agreement -- and of the co llective bargaining agreement, plan, and other

documents -- may have a bearing on questions regarding status as a participant or as an employer having an obligation

to contribute, they are not of themselves dispositive of those questions. 

Section 4201 of ERISA imposes withdrawal liability on employers that withdraw from a multiemployer plan in a

complete or partial withdrawal.  Under section 4203(a) of ERISA, a complete withdrawal occurs when an employer

permanently ceases to have an obligation to contribute under the plan or permanently ceases all covered operations under

the plan.  ERISA section 4203(b) provides a special rule for employers and plans in the building and construction

industry (as therein defined) under which a complete withdrawal occurs only if the employer ceases to have an obligation

to contribute under the plan, and either continues to perform work in the jurisdiction of the collective bargaining

agreement of the type [*6]  for which contributions were previously required, or resumes such work within five years

after the obligation to contribute under the plan ceased, without renewing the obligation to contribute. 

Under section 4205 of ERISA, a partial withdrawal occurs when an employer has a 70 percent contribution decline

in each of three consecutive plan years; or, the employer permanently ceases to have an obligation to contribute under

one or more but fewer than all collective bargaining agreements, but continues to perform work in the jurisdiction of the

collective bargaining agreement of the type for which contributions were previously required, or transfers such work;

or, the employer permanently ceases to have an obligation to contribute with respect to work performed at one or more

but fewer than all of its facilities, while continuing to perform work at the facility of the type for which the obligation

to contribute ceased.  For employers and plans in the building and construction industry (as defined in section 4203(b)),

ERISA section 4208(d)(1) makes an employer liab le for a partial withdrawal only if the employer's obligation to

contribute is continued for no more than an insubstantial [*7]  portion of its work in the craft and area jurisdiction of the

collective bargaining agreement of the type for which contributions are required. 

Whether an employer has an obligation to contribute to a plan is thus central to any discussion of whether a

withdrawal can occur.  An employer cannot withdraw from a plan to which it has no obligation to contribute.  Section

4212(a) of ERISA defines "obligation to contribute" broadly as an obligation to contribute arising under one or more

collective bargaining (or related) agreements, or as a result of a duty under applicable labor-management relations law.

The committees that considered the Multiemployer Pension Plan Amendments Act of 1980, which added sections 4201 -

4225 to ERISA, intended this definition to -- apply to any situation in which an employer has directly or indirectly agreed

to make contributions to a plan . . . includ[ing] cases in which the employer signs a collective bargaining agreement or

a related agreement such as a participation agreement or memorandum of understanding, and cases in which the employer

agreed to be bound by an association agreement. 

126  Cong. Rec. 23,287  (1980) (remarks of Sen. W illiams) (emphasis [*8]  supplied). 

There is, however, other legislative history that may be read as limiting the breadth of this language where

reciprocity agreements are concerned.  In discussing the provision that became section 4234(c) of ERISA (quoted above),

the House Committee on Education and Labor said: 

The committee has exempted written reciprocity agreements from asset transfer rules, except to the extent the

corporation determines application of the rules is necessary.  The committee believes that it is important to encourage

expansion of reciprocals to enhance pension portability. 

H.R. Rep. No. 869, 96th Cong., 2d Sess., pt. I, at 70 (1980).  The PBGC believes that this comment evidences a

Congressional intent that ERISA not be  applied to reciprocity agreements in a manner that would discourage their use



as aids to pension portability.  Clearly, the use of reciprocity agreements might be discouraged if, simply by contributing

pursuant to a collective bargaining agreement for employees who elect to have contributions transferred to their home

plans under a plan that adopted such a reciprocity agreement, an employer were exposed to  potential withdrawal liability

to other defined benefit plans [*9]  to which contributions might be transferred under the agreement.  Accordingly, it is

the PBGC's opinion that an appropriately structured reciprocity agreement does not in and of itself create in any employer

an ob ligation to  contribute, within the  meaning of section 4212(a), to any transferee plan. 

On the other hand, the PBGC believes that circumstances could be created in which a reciprocity agreement -- either

alone or in combination with other agreements -- could  reflect an undertaking by contributing employers under one plan

of an obligation to contribute to one or more other plans.  Because it is impossible to predict the kinds of fact situations

that might arise in this area, the PBGC considers it unwise to speculate about the nature of the circumstances in which

such an undertaking might be found.  However, the PBGC believes that the recurrent transfer of relatively large amounts

under a reciprocity agreement could suggest the existence of an obligation to contribute; conversely, to the extent that

transfers are rela tively small and irregular, it would appear less likely that an obligation to  contribute exists. 

If you have any further questions about this matter, you may  [*10]  call Deborah C. Murphy of my office at 202-

778-8820. 

John H. Falsey 

Acting General Counsel 
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