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OPINION: 

I am writing in response to your request for the Pension Benefit Guaranty Corporation's ("PBG C") views with regard

to the application of section 4206(b) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974, as amended ("ERISA"),

29 U.S.C. §  1386(b), and the regulations thereunder, 29 C.F.R. pt. 2649, to a multiemployer pension plan that uses a

variation of the "modified presumptive method" for computing withdrawal liability. Section 4206(b) governs

computation of withdrawal liability where an employer has previously incurred a partial withdrawal. You requested

PBGC's concurrence that the plan's method of calculating the amount of employers' withdrawal liability where section

4206(b) applies "is not per se permissible, but that, just as with all other variations from the methods set forth in the

regulation, it will be permissible if its results in application 'properly reflect the employer's share of liability with respect

to a plan,'" quoting ERISA section 4206(b)(2). 

The methods for computing an employer's [*2]  allocable share  of unfunded vested benefits for purposes of

determining withdrawal liability are set forth generally in ERISA section 4211, 29 U.S.C. §  1391. The "mod ified

presumptive method" is set forth in ERISA section 4211(c)(2). Simplifying somewhat, that method calls for the

calculation, under ERISA section 4211(c)(2)(B ), of the employer's share of unfunded vested benefits for the plan year

preceding the 1980 amendments to ERISA, amortized over 15 years, and, under ERISA section 4211(c)(2)(C), of the

employer's share of unfunded vested benefits for the plan year before the withdrawal. In each case, the employer's share

is based on the ratio  of its required contributions to all contributions for the preceding 5 p lan years. The employer's

allocable share of unfunded vested benefits for determining withdrawal liability is the sum of these amounts. 

Pursuant to section 4211(c)(5)(C), unless PBGC regulations provide otherwise, "a plan may be amended to provide

that a period of more than 5 but not more than 10 plan years may be used" for any fraction in a computation "method

authorized under this section for determining an employer's allocable share of unfunded vested benefits under [*3]  this

section." Your letter states that the plan has adopted the modified presumptive method, but uses a 10-year period rather

than a 5-year period in the fraction set forth in ERISA section 4211(c)(2)(C) to determine the employer's allocable share

of unfunded vested benefits. 

ERISA section 4206(b)(1) provides generally that when an employer has incurred liability for a partial withdrawal,

any withdrawal liability of that employer for a partial or complete withdrawal from that plan in a subsequent plan year

shall be reduced by the amount of the partial withdrawal liability for the earlier year. The reduction may be referred to

as the "Credit." ERISA section 4206(b)(2) provides that PBGC "shall prescribe such regulations as may be necessary

to provide for proper adjustments" in the Credit for changes in unfunded vested benefits, changes in contribution base

units, and "any other factors for which [PBGC] determines adjustment to be appropriate," so that the liability for a

withdrawal in a later year, after application of the Credit, "properly reflects the employer's share of liability with respect

to the plan." 

The amount of the Credit for plans using the modified presumptive method [*4]  is set forth in 29 C.F.R. §  2649.4.

In general, it provides that the employer's share of unfunded vested benefits for the plan year preceding the 1980

amendments to ERISA is amortized over 15 years, and that the employer's share of unfunded vested benefits for the plan

year before the withdrawal is reduced as if amortized in level annual installments over 5 years, beginning with the plan



year in which the prior partial withdrawal occurred. The sum of these numbers is then multiplied by a defined fraction

in order to determine the amount of the Credit. Pursuant to PB GC regulations: 

[a] plan that has adopted an alternative method of allocating unfunded vested benefits pursuant to section 4211(c)(5) of

[ERISA] and part 2642 of this subchapter shall adopt, by plan amendment, a method  of calculating the [Credit] that is

consistent with the rules in § §  2649.3-2649.7 for plans using the statutory allocation method  most similar to the plan's

alternative allocation method.

 

29 C .F.R. §   2649.8. 

Your letter states that the plan has adopted a variation of the Credit calculation method in §  2649.4, "but substituting

the number '10' in every place where the number '5' appears in the   [*5]  Regulation." PBGC recognizes, and its

regulation is designed to implement, the congressional mandate that the computation of the Credit should bring about

a liability amount that "properly reflects the employer's share of liability with respect to the p lan." The "proper" result

of a calculation method, and  the employer's "proper"  share of liabilities, however, is no t a mathematical absolute; it varies

as a plan's situation and that of the employer change over time. That application of an objectively reasonable calculation

method may seem harsh to a particular employer under its particular facts and circumstances, therefore, does not

invalidate the method . 

We recognize that it may be possible to create some alternative method for calculating withdrawal liability, or for

calculating the Credit, that would, in some app lications, yield results that would not "properly reflect the employer's share

of liability with respect to the plan" as meant by ERISA section 4206(b)(2). In the multiemployer plan system created

by Congress, such disputes over a p lan's methodology are properly raised  first in the plan sponsor review under ERISA.

section 4219(b)(2) and later, if necessary, before an arbitrator [*6]  and/or a reviewing court under ERISA section 4221.

I hope this information is of help to you. If you have any additional questions, please contact attorney Deborah

Bisco, who is handling this matter. Her telephone number is (202) 326-4025 . 

James J. Keightley 

General Counsel 
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